Slut med Klonk.dk

Author:

I slutningen af december kom afgørelsen så fra Klagenævnet for Domænenavne, og som forventet var udfaldet ikke til min fordel.

Lidt over 11 år med en (god) idé fik vi indtil nævnet fik sat en stopper for den – jeg fik 4 uger til at overlevere domænet, hvilket naturligvis blev gjort, og 18. januar 2010 gik klonk.dk så over til den nye ejer. Der kom aldrig luft under vingerne på vores Klonk-koncept, men helt glemt var den aldrig – det var lissom det lille barn vi faktisk havde brugt meget tid på (Uffe nok mest), men med fravristelsen af domænet var det endegyldigt slut.

Om afgørelsen er retfærdig kan jo altid diskuteres. Retten var så afgjort med modparten, men den moralske sejr er nu vores, hvis man skal tage røsten fra folkedybet som målestok. På de brance-medier, der har taget sagen op, har hver artikel affødt en lavine af mere-eller-mindre velovervejede kommentarer imod den nye ejer, og den røde tråd er hver gang, at der er meget lidt forståelse for, at man kan afveje ejerforholdet af/brugsretten til et domæne udfra kriterier om “hvem der har mest brug for det”.

Selv har jeg et nært forhold til begrebet ejendomsret: Det, du ejer, kan ingen tage fra dig. Uanset om det er immaterielt eller ej.

Derfra kommer så naturligvis alle de afvigelser fra regel 1, som vi i samfundet i fællesskab er blevet enige om, for alles bedste. Ingen ønsker domænehamstring eller typosquatting, og historien har såmænd også vist, at i de tilfælde hvor noget sådan har fundet sted, er domænerne blevet frataget igen.
Det betyder ikke, at ejendomsret nødvendigvis krænkes, men at vi fællesskab anerkender, at domænenavne er en ressource vi varetager med omhu.

Jeg mener ikke, at man skal kunne opretholde registrering på eksempelvis “lortefiat.dk”, for det er blandt meget andet krænkelse af varemærke. Ej heller er et navn som fx. “cocacoal.dk”, hvis det tydeligt fremgår af websitet, at man blot ønsker at benytte folks pølsefingre til at dirigere besøgende over på pepsi.dk.
Den sidste dog med forbehold for, at “Conny & Carls Kul-forretning” faktisk kan have en rimelig adkomst til domænet – især hvis parret udelukkende driver kulforretning på domænet.
Ja, det tager faktisk ikke langt tid før man kommer ud i forbeholdene, men i disse grænsetilfælde har vi jo heldigvis et kompetent nævn til at afgøre.

Når man som jeg oplever, at begreber som hævd, forfald og grov forsømmelighed intet betyder, så er vi IMHO langt ud over hvad nogen kan betragte som “god domæneskik”, som er det elastiske begreb, som nævnet idag afgør efter. Når nogen efter 8 år kan dukke op som trold af en æske, og gøre krav på ens sager uden man nogensinde har været på kant eller konfrontatorisk, så hopper kæden af – især når det springende punkt er netop “at de har mere brug for det end dig”.
Aner man en lige linie fra børnehavens “aflevér, for du leger ikke med det” … og så kan du værsgo overdrage dit legetøj!

Bedre bliver det ikke, at de standende eksempler: eof.dk, orango.dk og nu klonk.dk. Undskyld, men mage til generiske navne skal man da lede længe efter? At kravstillerne ikke har fantasi til at finde på bedre ord/begreber/navne selv burde ganske enkelt være en udelukkende faktor allerede fra starten!

Desværre mener nævnet ikke det samme, og de har jo sådan set kun reglerne at forholde sig til. De regler, som politikerne har beredt for dem. De politikere, som aldrig nogensinde har blændet & brilleret med deres indsigt i it-mæssige forhold, og som i allehånde skåltaler har meget travlt med at forsikre om lige og fair ret for alle.

Der er således kun et sted pilen peger: De, til grænsen af det pinlige, uvidende lovgivere!

Så meget som jeg glæder mig over den generelle opbakning fra det ovennævnte folkedyb lige så meget tager jeg afstand fra den hetz, som Christian Andersen fra Klonk skal udsættes for – manden har jo for pokker kun benyttet sig af reglerne!
Hvis den megen virak, opstandelse og tænders gnislen skal omsættes i noget som helst produktivt er det uhørt vigtigt, at man ikke taber momentum, men besinder sig på at få lavet de tåbelige regler om.

Hvis ikke, så bliver klonk.dk ikke blandt de sidste sager i denne tragiske saga.

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.